MØLLEHUSETS FORVANDLING



Knofedt og stilsikker sans har givet gammel ejendom nyt liv som herregård. For første gang åbner Leerbæk Skovgods dørene på klem.


Lyden af vandmøllen forstummede for et halvt århundrede siden, og i flere årtier derefter havde forfaldet på Lerbæk Mølle uden for Vejle frit spil. I dag er den tidligere produktionsbygning blevet forvandlet til en ejendom, der sammen med 130 tilkøbte hektar skov matcher det nye navn, Leerbæk Skovgods.


Det er den nuværende ejer, Lone Moldrup, der ved hjælp af kreativitet og visioner har pustet helt nyt liv i det samle møllested, som hun købte for cirka 10 år siden. I dag bor hun der sammen med sin mand, Bror Moldrup, og parrets seks børn.


De sidste sørger for, at stilheden har fået en ny udfordring, selvom turbinens 65 hesterkræfter, suppleret af dieselmoterens 50 ditto for længst er forstummet. Det var dem, der drev mellem- og grovkværne til engang i 1950'erne.


Overkommelig pris


Der var tre elementer bag beslutningen om at købe stedet:

 

”Det er et smukt område. Der er knyttet en historie hertil. Og så var det hele nede i en overkommelig pris”, siger Lone Moldrup, der med en baggrund indenfor eksport og sprog i en del år var tilknyttet et nordjysk firma som sælger af køkkenlåger i England og Frankrig.


Hendes idé var at skabe en regulær hovedbygning i en én hektar stor park. Det var det stykke jord, som oprindeligt hørte med.


Det er ingen overdrivelse at kalde det en udfordring. For ikke blot måtte ydervæggene mures op fra første sal til og med den fjerde etage, som huset var blevet udrustet med i 1909 samtlige etageadskillelser og vægge skulle også genetableres. Fordelen var naturligvis, at ruminddelingen kunne blive præcist den ønskede. På første sal kunne der således indrettes et køkken-alrum i vinkel i den ene ende af huset, mens den anden blev opdelt på begge sider af en lang fordelingsgang. Til den ene side bor de seks børn, der er i alderen 2-10 år, hvor tvillinger på fire år har deres eget badeværelse. På den anden side af gangen ligger forældrenes private gemakker med en lille tv-stue, bad og soveværelse.


De to badeværelser er som badeværelset i stueetagen indrettet af Anne Nexøe-Larsen med Versace fliser fra Italien. De tre badeværelser har hver deres egen farvetone. I børneafdelingen indettet med både karbad og brusebad er grundfarven f.eks. rosa.


Netværk af ligesindede

 

Da mange værelser er – som resten af huset – indrettet i det, Lone Moldrup kalder ”ægte herregårdsstil”. Det omfatter prismelysekroner, primært købt på auktioner, og gardiner til gulvet.


Lone Moldrup har hentet ideer til sit skovgods ved at studere billeder fra en lang stribe af danske herregårde. Og så ivørigt ved at indgå i et netværkssamarbejde med ”ligesindede”, der i praktisis er en lille gruppe kvinder fra danske godser og herregårde. Her er det mulighed for udveksling af erfaringer, så kunsten at istandsætte gamle huse ikke behøver at koste en formue. Det er på den måde, Lone Moldrup har fået sine håndlavede dørkarme med smalle, rillede profiler.


”En af mine veninder hjalp mig med den detalje”, fortæller hun.


Karmene er i hele huset en lige så gennemført detalje som de mange stukprofiler.


Bjælker fra Silkeborg


Det er også ønsket om at skabe et hus med herregårdspræg, der er baggrunden for, at de imponerende synlige bjælker i stueetagen sidder tættere end kravene til bæreevne og stablitet kunne kræve. Bjælkerne kommer fra skovene omkring Silkeborg, mens mange af de øvrige byggematerialer er købt hjem fra udlandet.


Sammen med sin mand, Bror Moldrup, der er jurist, har Lone Moldrup private, handelsmæssige reationer til Polen. Her etablerede parret for 12 år siden et firma med speciale i træforarbejdning.


Stuk fra tysk slot


En del stuk kommer fra et slot i Tyskland. Dette er kørt hjem stykke for stykke af parret selv og derefter sat op i den store sal, der fylder det meste af tredje etage. Fra det blå rum, der har fået navnet spejlsalen, er det udsigt over skov og den fredede Grejs ådal.


Det var åen, der i fordums tid leverede kraft til adskillige møller, hvoraf Lerbæk Mølle var én blandt flere.


Leerbæk Skovgods ligger i bunden af en tunneldal, der ligger uberørt og i øvrigt hjemsted for mange ynglende rovfugle. Efter ændringer i åløbet i 1987 er der i dag en lille bæk herfra, der går helt ind til bygningen.


Et lukket terrasseanlæg mellem hovedbygning og bagbygning, som måske i en periode har været bageri, strækker sig helt ud over bækken.


Fra terrassen er der direkte adgang til det, som Lone Moldrup kalder ”sommerkøkkenet”. Sammen med et par stuer hvoraf den ene er en herskabelig pejsestue og Bror Moldrups kontor er det indrettet i stueetagen på 275 kvadratmeter. På baggrund af stedets arkitektur har de øvrige 3 etager samme udstrækning.


Den øverste etage bruges p.t. som lager/pulterrum, men Lone Moldrup håber, at der bliver mulighed for at indrette den med værelser efter et eksisterende skitseprojekt fra akitekt Johannes Exner. Det vil i givet fald bringe hende nærmere drømmen om at kunne forvandle stedet til et hotel- og kursussted.


Foreløbig er husene omkring hovedbygningen sat i stand og et enkelt lejes allerede ud. Renoveringen gælder også et par gamle garager, hvor Lone og Bror Moldrup boede i begyndelsen af renoveringsprojektet.


Når hun en dag er nået gennem hele processen, behøver hun ikke at frygte lediggang. Ud over børneflokken ligger forklaringen et sted på Djursland i form af en herregård, hun netop har erhvervet . Stedet er indtil videre hemmeligt. Men ét kan da afsløres: Bygningerne trænger til en lige så kærlig hånd som det gamle møllehus.



Billedtekster


Pejsestueen

Den herskabelige pejsestue er indrettet med et miks af antikviteter, købt på diverse auktioner, Ilva-sofaer, hjemmelavede puder og puffer. Opfindsomheden skal være stor, når der også skal betales ejendomsskatter af en stor ejendom med megen jord. Væggenes fyldninger er skabt med ægte stuk. En del stuk har Lone og Bror Moldrup selv hentet på et tysk slot.


Spejlsalen (blå)

Det meste af tredje etage er forvandlet til en sal ”spejlsalen”, hvor der er plads til både egne familiefester og dem, der kommer udefra.


Lone Moldrup

Lone Moldrup har tidligere arbejdet for et nordjysk firma, som solgte køkkenlåger til England og Frankrig. De sidste 10 år har hun smøget ærmerne op og forvandlet det gamle møllehus til et gods.


Hovedbillede

Den tidligere møllebygning rejser sig i dag i den fredede ådal under navnet Leerbæk Skovgods. Lokalhistorikere har dokumentation for, at der har været aktivitet på stedet siden 1500-tallet. Den nuværende bygning er en tro kopi af den, der efter en brand i 1909 afløste møllehuset fra 1848. Det var i helt andre, mindre dimensioner.



Lerbæk Mølle

Lerbæk Møllevej 2, 7100 Vejle